משרדינו נחשב לעוסק מוביל בתחום של דיני משפחה בכלל וניכור הורי בפרט. עם ניסיון של שנים בליווי מקרי ניכור הורי בכל הדרגות, עו"ד שחר שוורץ מביא לשולחן יכולות משפטיות יוצאות דופן בשילוב גישה אנושית ואמפתית.
ההתמחות של עו"ד שחר שוורץ בניכור הורי כוללת הכרה מעמיקה של הספרות המקצועית, של פסקי הדין העדכניים ביותר ושל שיטות ההתערבות הטיפולית היעילות. הוא מקפיד להתעדכן כל העת בפיתוחים החדשים בתחום, כדי להעניק ללקוחותיו את הייצוג המשפטי הטוב ביותר.
ללקוחות שבוחרים במשרדינו ניתן ליווי אישי ומסור לאורך כל הדרך הלא פשוטה של ההתמודדות עם ניכור הורי.
הוא פועל במקצועיות ובנחישות בזירה המשפטית, ובמקביל מעניק להורים תחושה שהם אינם לבד ויש מי שנלחם עבורם ועבור ילדיהם.
עו"ד שוורץ מאמין כי בכוחה של מערכת המשפט, ובשילוב של טיפול נפשי הולם, ניתן להציל ילדים והורים מנזקי הניכור ולאפשר להם לשקם את היחסים ביניהם. זו תפיסת עולם שמנחה אותו בכל תיק ותיק.
אם אתם חווים ניכור הורי ומחפשים סיוע משפטי שיעשה הכל כדי להגן על הקשר עם ילדכם, משרדינו כאן בשבילכם – עם הידע, הניסיון והמחויבות לעזור לכם להילחם את המלחמה החשובה מכל.
ניכור הורי – כל מה שצריך לדעת
מהו ניכור הורי?
בעקבות סכסוך גירושין או ללא קשר כאשר הורה אחד מסית את הילד כנגד ההורה השני עד למצב בו הילד מתנכר להורה – כלומר לא רוצה להיות עימו בקשר מכנים זאת בהגה המקצועית "ניכור הורי", למעשה ניתן לאמר שהילד תופס צד בסכסוך, תומך בהורה אחד ועושה דברו עד כדי אי הכרה בהורה השני ואף במקרים קיצוניים ראיית ההורה השני ב"אויב" המשפחה.
ניכור הורי לא חייב להתבצע על ידי אמירת מילים מפורשות כנגד ההורה השני ויכול להיות מועבר על ידי התנהגות הורה אחד כלפי הורה שני הקרנת סלידת ההורה מההורה השני. יש נטייה מוטעית להעריך בצורה פחותה את חוכמת הילדים שלנו וכאמור מדובר בטעות מאחר והילדים שלנו חכמים יותר ממה שאנחנו סבורים והם רואים דברים שאנו לא מודעים להם.
קיימים סיבות רבות לניכור הורי, רבים מהסיבות באות לעולם בעקבות הליך גירושים בו הצד השני הופך ללא פחות "ממלאך המוות" (לעיתם אף בלי הגרשיים ) בעיני צד וכל האמצעים הופכים לכשרים כדי לפגוע, להפעיל עליו לחץ שיסכים לדרישתנו ויוותר על כספים, נכסים, זמני שהות.
לניכור הורי צורות רבות ולפעמים לוקח זמן לזהות שאכן מדובר בניכור הורי ושלא מדובר בטעות בזיהוי . קשה לדעת אם ניכור הורי נעשה בכוונת מכוון או בחוסר מחשבה תחילה אך לניכור ההורי השלכות רבות ולפעמים בלתי הפיכות כלפי הילדים, ככלל מחקרים מראים שילדים להורים גרושים אשר ניהלו "מאבקי עולם" בהליך הגירושים פגעו באופן בלתי הפיך בילדיהם.
כאשר הורה סבור שיש ניכור הורי מצד ההורה השני חשוב מאוד כבר ברגע הראשון לפנות לערך דין שמכיר את הנושא הזה ספיציפי . יש הרבה עורכי דין העוסקים בדיני משפחה בכללותם, אך המומחים העוסקים בתחום ניכור הורי אינם רבים.
עורך דין מקצועי בתחום יכוון אותכם כיצד לנהוג מול הילדים ומול ההורה המנכר וידע להכווין בהתמודדות עם שירותי הרווחה ובהליכים המשפטיים. קיימים מספר הליכים משפטים שניתן להשתמש בהם כמו למשל ביזיון בית המשפט כאשר קיים פס"ד המגדיר את זמני השהות (בעבר נקרא "זמני שהות ") הליך נוסף יכול להית תביעה לשינוי אחריות הורית עיקרית ודרכים נוספות.
ניתן גם לשלב הכוונה פסיכולוגית למרות שלא תמיד יהיה שיתוף פעולה מהצד השני, ניתן לבקש מבית משפט שיחייב את ההורה השני לקחת את הילדים לטיפול ויש סיכוי שמטפל טוב יצליח לשנות את המצב ובמידה ולא יוכל אף לכתוב לבית המשפט על הניכור ובית המשפט ייתן את הסעד שיבוקש.
בית משפט במקרים של ניכור הורי
כיום בית משפט למשפחה נוהג לשוחח עם הילד (ביחד עם עובדת סוציאליים) ומחוץ לאולם, לרוב זה נעשה בלשכת השופט או בחדר ללא סממנים היכולים להלחיץ את הילד. כבוד השופט ינסה לדובב את הילד ולהבין ממנו מהי הסיבה שהוא אינו רוצה קשר עם אחד ההורים והאם זאת תוצאה של ניכור הורי מצד ההורה האחר.
מרבית המקרים ההורה המנכר ינסה להנחות את הילד לפני הדיון מה להגיד ובעיקר מה לא להגיד, למשל לא להגיד שזה בא מההורה, אך שופטי המשפחה מנסים באמצעות הכשרות ייחודיות אותם עברו, "לעלות" על מקרים אלו. מה שנאמר בין השופט לילד לא מובא בפני ההורים אך ניתן לשער לפי החלטות השופט מהי התרשמותו לגבי ניכור הורי באם היה.
בית המשפט למשפחה יכול להחליט על שינוי משמורת (כיום קוראים לזה זמני שהות) בעקבות ניכור הורי וכן לגזור סנקציות כלכליות על ההורה המנכר , למשל שכל מפגש שלא מתקיים ההורה יישא בתשלום מרתיע.
כאשר בית המשפט מתרשם שהסיבות לניתוק הקשר הם באמת ישירות של הילד בשל למשל אלימות, חוסר התנהלות נאותה של ההורה כלפי הילד, בית המשפט יאפשר את הרחקת הילד מאותו הורה או יגביל את המפגשים למשל באמצעות שימוש "במרכזי קשר".
"מרכז קשר" בכל העולם משמש כמקרה חירום בלבד למקרים קיצוניים בו למשל הורה אלים ונשקפת מסוכנות לילד, אזי יקבע בית משפט למשפחה כי המפגשים יהיו שם. בישראל קיימת קלות בה בתי משפט למשפחה מחליטים על מרכזי קשר נחשבת ומספיק שקיים סכסוך וההורים לא מסכימים על מתאם הורי משותף כמו גם העלאת טענות שווא לגבי מסוכנות מי מההורים בכדי שבית משפט יפסוק כי המפגשים יהיו במרכזי הקשר.
הילד יפגוש את ההורה במרכז קשר ויגרם לילד נזק גם אם ברבות הימים יתברר שלא היה כלום בטעונת ההורה כנגד ההורה השני, לרוב ההורה המלין לא יישא בכל תשלום של פיצוי.
לסיכום
ניכור הורי הנו מהתופעות החמורות הפוגעות בילדים וטוב יעשו 2 ההורים שיחשבו על טובת הילד ושגם שמתגרשים אזי, מתגרשים מההורה השני ולא מהילדים.